Letní skautský tábor

Letní stanový tábor prosečských skautů proběhl v červenci na Pánově kopci. Letošní rok tábořily všechny věkové skupiny společně na jednom místě, a proto na táboře bylo neustále živo a veselo.

Jako téma letošního tábora jsem se rozhodli vypravit se na pouť historií českého skautingu a připomenout si ji tak, před příštím rokem, kdy skautská organizace oslaví 110 let fungování v České republice a 95 let v Proseči.

Naše putování jsem zahájili první prázdninovou neděli a stejně jako zakladatel skautingu vyrazili na tábor s dvoukoláky naloženými věcmi. Naštěstí jsme nešli několik dní, ale pouze pár hodin a již večer byli ubytovaní ve svých podsadových stanech.

Události ale rychle utíkali, a za nedlouho a byly jsme svědky atentátu na Františka Ferninanda de Este a ocitli jsme se v první světové válce. Neváhali jsme a pustili jsme se do pomoci raněným vojákům.

Jak se válka blížila ke svému konci a začal vznikat samostatný Československý stát čekal nás důležitý úkol pomoci při jeho založení. Podobně jako skautští dobrovolníci v roce 1918 jsme se zapojili do jeho vzniku republiky a jako skautští pošťáci zajistili plynulý transport dopisů mezi úřady.

Během naší pouti prvorepublikovým československem jsme si mohli naplno a v klidu užívat táborového života, plnit skautské odborky a bobříky.

Zkrátit 110 let historie do čtrnácti denního tábora ovšem znamená, že všechny události utíkají velmi rychle, a tak i druhá světová válka začala klepat na dveře.

Záhy jsme se ocitli v období, kdy byl skauting zakázán. Vyzkoušeli jsme si vybojovat celou řadu bitev a ocitli se tak i ve vylodění v Normandii a celou tuto operaci jsme si vyzkoušeli. Vylodění proběhlo úspěšně a druhá světová válka se chýlila ke svému konci.

Ovšem druhou světovou válkou skautská příkoří v našem státě neskončili. Začalo období komunismu a skautská organizace byla opět zakázána. Museli jsme schovat veškeré skautské symboly a obávat se možné kontroly, a tak se také stalo.

Naštěstí jsme na kontrolu byly připraveni a vše proběhlo v pořádku a my mohli pokračovat v našem táboření.

Celý tábor jsme zakončili sametovou revolucí. Všichni jsme se zapojili do výroby transparentů a vyrazil jsme společně demonstrovat. Večer při závěrečném táborovém ohni jsme si již pouze vyprávěli, jak to vypadalo v prvních letech po obnově skautingu v roce 1990.